čtvrtek 13. března 2014

Birthday cake

Dorty peču úplně ze všeho nejradši. Dají nejvíc práce a je s nima největší sranda. Tenhle dort je jeden z mých úplně nejoblíbenějších-co se pečení i pozdější konzumace týče :-) Recept je od Jamieho Olivera, který je prostě génius a umí všechno uvařit/upéct hrozně jednoduše a přitom úchvatně. A přesně takový tento narozeninový dort je. Jednoduchý a úchvatný. Pekla jsem ho už strašně mockrát a vždycky byl famózní. Většinou se u zdobení spokojím s čokoládovou polevou, která k němu správně patří, tentokrát jsem se ale rozhodla pro potahovací hmotu. Narozeniny(nebo spíše výročí) slavila Chelsea-ten nejskvělejší a nejúžasnější fotbalový klub na světě.  Při potahování tedy padla volba na bílý podklad a modrého lva. Byla to docela fuška, ale dopadlo to dobře a nikdo si nestěžoval. Zdobení hmotou/fondánem/marcipánem si zaslouží spíš samostatný článek, takže až s tím budu mít trochu víc zážitků a zkušeností, nějaký takový vám sem přidám.
A teď tedy k receptu. Je opravdu úplně jednoduchý. Musí se jen dát pozor při pečení korpusů, moc neotvírat troubu, jinak klesnou, zdrcnou se a efekt nadýchaného a dokonalého dezertu je ten tam. Jinak asi není moc co pokazit, takže neváhejte a pusťte se do něj :-)

NAROZENINOVÝ DORT 

3 lžíce holandského kakaa
200g cukru krystal
200g másla
200g hladké mouky
3 velká vejce
kypřicí prášek
hrst mandlových lupínků

200 ml smetany ke šlehání
1 hrst malin
1 hrst jahod( dají se samozřejmě použít jenom jahody, jenom maliny nebo úplně jakékoliv podobné ovoce, které vás napadne)

poleva:
100g másla
100g čokolády
100g cukru moučka
trochu mléka je-li třeba

postup
Nejprve rozmícháme kakao se čtyřmi lžícemi horké vody. V robotu našleháme máslo  s cukrem do bílé pěny. Pak přidáme rozmíchané kakao, vejce, mouku a kypřící prášek. Všechno důkladně promícháme a nakonec přidáme mandlové lupínky-ty nejsou úplně stoprocentně důležité, já je tentokrát vynechala a dort byl jedlý i tak. Nalijeme do klasické dortové formy(já peču nadvakrát, protože se mi nikdy nepovede upéct jeden korpus tak, aby se dal rozkrojit a pořád vypadal hezky a vysoce.) Pečeme asi 25 minut na 180°C. Korpusy necháme pořádně vychladnout a mezitím si vyšleháme šlehačku, kterou trochu osladíme. Pokud ji chcete mít opravdu tuhou je nejdůležitější teplota jak šlehačky, tak šlehacích metel a nádoby. Já si vždycky chvíli předtím, než chci začít, šoupnu kelímek se smetanou do mrazáku, nádobu naplním studenou vodou, ponořím do ní šlehací metly a přidám pár kostek ledu. Když je to pěkně nachlazené hezky všechnu dosucha utřu a šlehačka je pak naprosto perfektní.
Korpusy můžeme pokapat sherry, rumem, čímkoliv a spodní díl potřeme šlehačkou, posypeme ovocem a přikryjeme horním dílem. Tady musím podotknout, že shánět jahody v březnu v neděli odpoledne je docela zábava. Nakonec jsem se musela hezky jak Maruška(promiň) vydat na průzkum a naštěstí mě zachránil Lidl, kde měli jahody až podezřele krásné a v akci-krásná náhoda.
Na polevu je jen potřeba všechny tři první ingredience ve vodní lázni rozpustit tak, aby se pořádně promísily. Pak ji necháme trochu vychladnout.
Na závěr už tedy jenom pomažeme/přelijeme dort čokopolevou, tu necháme ještě  pořádně ztuhnout aby nestékala dolů a dort je hotový :-) Až vás přestane čokoláda bavit (haha) můžete samozřejmě použít cokoliv jiného-třeba právě potahovací hmotu (K2) jako já tentokrát.
Rozhodně neváhejte a recept vyzkoušejte. Zaručuji vám úspěch a následné ovace davů. Já jsem tentokrát krom rodičů sklidila úspěch i u svých nejmilejších spolužáků a kdybych byla o trošku chytřejší, mohla jsem z něj vytřískat i zápočet z matiky :-D Tak třřřeba přřříště...
P.S. Fotku dortu s čokopolevou dodám při první možné příležitosti

Takhle se u nás slaví fotbalové narozeniny
A takhle krásně vypadá dort po nakrojení

2 komentáře:

  1. Z pozice degustátorky musím přiznat, že ten dort byl prostě naprosto božský! A nepřestanu obdivovat tu práci, kterou sis musela dát s tím lvem a nápisem... nepochopím. :-)
    P.S. Prrríště musíš panu Vondrrrovi naserrrvírrrovat rrrovnou na talírrrku! :-D

    OdpovědětVymazat